SketchUp Pro 2018

Systeemeisen

SketchUp Pro en LayOut zijn de succesvolle 3D programma's waarbij de grafische kaart of grafische ingebouwde functie van voldoende kwaliteit dient te zijn.

Met de eis om een 64-bit Windows computer te gebruiken (ook al bij versie 2017). Mac OSX 10.10.x komt te vervallen, aan de bovenkant komt daar High Sierra 10.13.x voor in de plaats. Verder worden er eisen aan de grafische kaart bij Windows gesteld. Er is een afzonderlijk Checkup programma, dat u kunt gebruiken om vooraf te testen.

Systeemversies en SketchUp programma versies dienen op elkaar aan te sluiten (compatibel te zijn). We maakten een TIJDLIJN met alle relevante uitvoeringen (Windows en Macintosh) voor u, die inmiddels gedateerd is, maar wel aangeeft hoe het systeem werkt. Haal deze PDF op.

Systeem vereisten

Algemeen

SketchUp werkt voornamelijk met de grafische kaart (GPU), waarbij OpenGL wordt gebruikt. De kaart dient voldoende snel te zijn en voldoende VRAM geheugen te bezitten. Daarnaast is een snelle processor (CPU) prettig met voldoende RAM geheugen. Bedenk dat alleen één processor core van de CPU wordt gebruikt. Dus meerdere cores is voor SketchUp niet sneller. Wel indien u ook met een render programma gaat werken. Het hangt van het soort renderingsprogramma af. Alfazet verstrekt u gaarne vrijblijvend advies.

 

Windows SketchUp

Microsoft 's operating systemen Windows 7+, Windows 8+ en Windows 10+
Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra functie.
Processor: 3 GHz en hoger
aantal cores niet belangrijk
8 GB RAM geheugen of meer
 
Grafische kaart:
Met behulp van de bijgeleverde Checkup test kan worden beoordeeld wanneer de kaart aan de eisen voldoet.
Een fysieke discrete NIVIDIA of AMD kaart geniet de voorkeur in plaats van de geïntegreerde Intel uitvoeringen. Er is minimaal 1 GB VRAM geheugen nodig
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd.
Voldoende harde schijf ruimte.

Niet ondersteund:

Windows Vista, Windows XP Internet Explorer 10. Linux. Maar wellicht zijn er wel proeven te doen met SketchUp voor Linux met Wine.

SketchUp geeft geen ondersteuning voor gevirtualiseerde omgevingen zoals VMWare of Citrix.

In de licentie voorwaarden staat, dat de software niet op een virtuele server omgeving mag worden gebruikt. Zie ook de volgende pagina.

U kunt SketchUp files van 2016 en ouder in 2018 importeren. Waarbij u een rijk scala van versies kunt gebruiken.

SketchUp Pro files kunnen ingelezen worden in SketchUp Make en omgekeerd. Dat wil zeggen dat SketchUp Make bij versie 2017 is gestopt.

Met als uitzondering dat SketchUp voor Macintosh computers geen Windows Bitmaps (.bmp) files kan verwerken, mocht dit oude format in de Windows file zijn toegepast.

Verder zijn Windows en Macintosh SketchUp bestanden uitwisselbaar.

SketchUp Make gebruikers kunnen geen gebruik maken van LayOut of StyleBuilder. De import- en export filters zijn niet aanwezig. Diverse gereedschappen en functies zijn daar niet beschikbaar.

Controleer vooraf met CheckUp programma of uw computer / hardware compatibel is met de systeem eisen van SketchUp 2018. Bij Preferences OpenGL wordt de beste instelling gekozen.

Systeemeisen

Windows 32-bit computers worden niet meer ondersteund.
Grafische kaart dient OpenGL 3.0 of hoger te ondersteunen
Grafische met hardwareversnelling is nu een noodzaak geworden

Thin Client wordt niet ondersteund, soms kan het wel werken, echter aanschaf op eigen risico. Netwerk licentie, testversies beschikbaar.


Macintosh SketchUp

Operating systemen:

10.11 (El Captan)

10.12 (Sierra)

10.13 (High Sierra)

Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra functie. De meest simpele Logitech muis met wieltje voldoet, naast de Apple muis.
Processor: 3 GHz, meer cores niet belangrijk bij SketchUp.
4 GB RAM geheugen, beter 8 GB of meer
 
Grafische kaart
Een fysieke discrete NIVIDIA of AMD kaart geniet de voorkeur, waarbij 1 GB VRAM geheugen of meer aanwezig moet zijn. Geïntegreerde grafische functies met Intel Graphics werken meestal ook.
Maar let op: u dient voldoende grafisch geheugen te hebben (VRAM geheugen).
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd.
Voldoende harde schijf ruimte.
 
Niet ondersteund
OS 10.9 ((Mavericks) en OSX 10.10
Boot Camp, VMWare, Parallels. Zie ook de volgende pagina.

Anti-Aliasing instelling is nu vanaf SketchUp Pro 2018 ook bij de Mac mogelijk.


Netwerk licenties

Van V 2017 naar V 2018

Zodra u de 2018 uitvoering hebt geactiveerd, gaat de oude 2017 op HOLD voor 60 dagen.

Daarmee kunt u de oude 2017 nog 60 dagen lang blijven gebruiken. Na die 60 dagen gaat de licentie over op deactivated en er kan dus niet meer mee worden gewerkt. U dient dan 2018 te gebruiken.

Let op: dit geldt bij het 'automatisch' Upgraden, indien u halverwege zelf een Upgrade aanvraagd dan kunt u direct alleen 2018 gebruiken.

Algemeen

Standalone Licentie te vaak geactiveerd, het programma pakt de licentie code niet meer.

Dit is een vervelend probleem, mocht het u overkomen. Zorg er dus altijd voor dat u de suppervisie over de uit te voeren handelingen met het programma houdt en deze niet uitbesteed aan derden, zonder zorgvuldige instructies en nacontrole. Het is niet mogelijk deze activaties ongedaan te maken. U dient dus zelf toe te zien op het juist (lees licentie voorwaarden) gebruik van dit programma.

Gebruikt u SketchUp niet meer op een computer, zorg er dan direct voor dat de licentie wordt ge-deactiveerd. Simpel opstarten, ga naar licentie en druk op de-activate, dat is alles.


Wilt u van computer wisselen?

De-activeer dan eerst het SketchUp Pro programma. Zo bent u weer terug bij af, net zoals u dat was toen u het programma had aangeschaft. Op de nieuwe computer kunt u SketchUp downloaden (zelfde versie let op) en uw bestaande licentie code invullen.

Na installatie van 2018 wijzigt er wel wat

Zodra u 2018 hebt geactiveerd krijgt uw oude SketchUp 2017 de status mee van "de-activatie". U kunt 2017 dus niet meer opnieuw activeren! Als u 2017 ergens hebt geïnstalleerd en u wijzigt niets aan de computer of het operating systeem (systeem updates), dan kunt u deze naar behoefte gewoon blijven gebruiken.

U gaat van 2016 naar SketchUp 2018

Deze groep gebruikers hebben in de tussentijd 2017 nog niet geïnstalleerd en geactiveerd. Na installatie van 2018 is dat dan ook niet meer mogelijk. U dient dan echt alleen met 2018 door te gaan.

Neem vóóraf contact op

met Alfazet om door te spreken wat vooraf het handigst is om te doen.

Een uitgebreid overzicht van kaarten en OpenGL versies kunt u vinden bij:
http://developer.apple.com/graphicsimaging/opengl/capabilities/

Wij hebben zelf ruime jarenlange Apple ervaring, maak er gebruik van en bel of E-mail ons.


Wilt u nadere informatie over de manier waarop u dat het best kunt verwezenlijken, bel ons dan of stuur een E-mail naar Alfazet.

 

Niet ondersteund:

Mac OSX

Mac OSX 10.7, 10.8, 10.9, 10.10 worden niet ondersteund bij door SketchUp 2018.

 

Linux computers

SketchUp Pro is er nog niet voor Linux computers. Sommigen hebben succes met het programma Wine om toch SketchUp Pro of Free onder Windows te draaien.

VM Ware

Virtualized environments

Deze omgeving zoals VMWare of Citrix worden op niet ondersteund.

Boot Camp / Parallels

Ook Boot Camp of Parallels worden eveneens niet ondersteund.

Meerdere processoren / cores

SketchUp ondersteund één processor. Hyperthreading of multithreading nog niet.

Windows

Windows 2000 en oudere service packs van Windows XP worden niet ondersteund. Voor Windows XP gebruikers adviseren we over te gaan op een nieuwere uitvoering, aangezien de support van Microsoft al engie tijd is gestopt. Overigens werkt XP niet meer samen met SketchUp.


Draagbare computers / laptops en SketchUp

Bij deze computers is het meestal niet mogelijk om een betere (duurdere) grafische kaart te (laten) monteren. U zit dan 'vast' aan de grafische kaart (of geïntegreerde grafische functie) die de fabrikant bij dat type computer heeft ingebouwd. Toch hebben we diverse malen SketchUp geïnstalleerd op computers die eigenlijk niet aan de gestelde voorwaarden voldeed en toch voor de wat kleinere teken-ontwerpen prima voldeed.

In de praktijk heeft u niet veel aan de heel goedkope draagbare computers, in bijna alle gevallen is de snelheid van de processor te krap, het RAM geheugen te beperkt en het scherm te klein. Daarnaast is het VRAM (Video geheugen in de grafische kaart) essentieel, het dient minstens 1 GB te bedragen of meer, samen met minimaal OpenGL 3.0 ondersteuning.

De duurdere draagbare computers zijn sneller, hebben een groter scherm en zijn met 8 GB RAM geheugen uitgerust. Bij twijfel niet inhalen, bel ons vooraf voor gratis technische advies.

Download pagina SketchUp Pro

 

In het linkermenu ziet u alle overige mogelijkheden.

Wilt u telefonisch geïnformeerd worden over de verdere mogelijkheden en licentievoorwaarden, bel ons gedurende werkdagen.