SketchUp Pro 2017

Systeemeisen

SketchUp Pro en LayOut zijn de succesvolle 3D programma's waarbij de grafische kaart of grafische ingebouwde functie van voldoende kwaliteit dient te zijn.

Belangrijkste verschil van 2016 naar 2017 is de eis voor een 64-bit computer voor Windows. Tevens is Mac OSX 10.9 komen te vervallen. Verder worden er méér eisen aan de grafische kaart bij Windows gesteld. Er is een afzonderlijk Checkup programma uitgebracht, dat u kunt gebruiken om te testen.

Systeemversies en SketchUp programma versies dienen op elkaar aan te sluiten (compatibel te zijn). We maakten een TIJDLIJN met alle relevante uitvoeringen (Windows en Macintosh) voor u, die inmiddels gedateerd is, maar wel aangeeft hoe het systeem werkt. Haal deze PDF op.

Systeem vereisten

Algemeen

SketchUp werkt voornamelijk met de grafische kaart (GPU), waarbij OpenGL wordt gebruikt. De kaart dient voldoende snel te zijn en voldoende VRAM geheugen te bezitten. Daarnaast is een snelle processor (CPU) prettig met voldoende RAM geheugen. Bedenk dat alleen één processor core van de CPU wordt gebruikt. Dus meerdere cores is voor SketchUp niet sneller. Wel indien u ook met een render programma gaat werken. Het hangt van het soort renderingsprogramma af. Alfazet verstrekt u gaarne advies.

 

Windows SketchUp

Microsoft 's operating systemen Windows 7+, Windows 8+ en Windows 10+
Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra functie.
Processor: 3 GHz en hoger
aantal cores niet belangrijk
8 GB RAM geheugen of meer
 
Grafische kaart:
Met behulp van de bijgeleverde Checkup test kan worden beoordeeld wanneer de kaart aan de eisen voldoet.
Een fysieke discrete NIVIDIA of AMD kaart geniet de voorkeur in plaats van de geïntegreerde Intel uitvoeringen. Er is minimaal 1 GB VRAM geheugen nodig
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd.
Voldoende harde schijf ruimte.

Niet ondersteund:

Windows Vista, Windows XP Internet Explorer 10. Linux. Maar wellicht zijn er wel proeven te doen met SketchUp voor Linux met Wine.

SketchUp geeft geen ondersteuning voor gevirtualiseerde omgevingen zoals VMWare of Citrix.

In de licentie voorwaarden staat, dat de software niet op een virtuele server omgeving mag worden gebruikt. Zie ook de volgende pagina.

U kunt SketchUp files van 2016 en ouder in 2017 importeren. Waarbij u een rijk scala van versies kunt gebruiken.

SketchUp Pro files kunnen ingelezen worden in SketchUp Make en omgekeerd.

Met als uitzondering dat SketchUp voor Macintosh computers geen Windows Bitmaps (.bmp) files kan verwerken, mocht dit oude format in de Windows file zijn toegepast.

Verder zijn Windows en Macintosh SketchUp bestanden uitwisselbaar.

SketchUp Make gebruikers kunnen geen gebruik maken van LayOut of StyleBuilder. De import- en export filters zijn niet aanwezig. Diverse gereedschappen en functies zijn daar niet beschikbaar.

Controleer vooraf met CheckUp programma of uw computer / hardware compatibel is met de systeem eisen van SketchUp 2017. Bij Preferences OpenGL wordt de beste instelling gekozen.

Systeemeisen

Windows 32-bit computers worden niet meer ondersteund.
Grafische kaart dient OpenGL 3.0 of hoger te ondersteunen
Grafische met hardwareversnelling is nu een noodzaak geworden

Thin Client wordt niet ondersteund, soms kan het wel werken, echter aanschaf op eigen risico. Netwerk licentie, testversies beschikbaar.


Macintosh SketchUp

Operating systemen:

10.10 (Yosemite)

10.11 (El Captan)

10.12 (Sierra)

Scroll muis, met wieltje voor in- en uitzoomen en derde schakelaar voor extra functie. De meest simpele Logitech muis met wieltje voldoet, naast de Apple muis.
Processor: 3 GHz, meer cores niet belangrijk bij SketchUp.
4 GB RAM geheugen, beter 8 GB of meer
 
Grafische kaart
Een fysieke discrete NIVIDIA of AMD kaart geniet de voorkeur, waarbij 1 GB VRAM geheugen of meer aanwezig moet zijn. Geïntegreerde grafische functies met Intel Graphics werken meestal ook.
OpenGL 3.0 of hoger moet zijn uitgevoerd.
Voldoende harde schijf ruimte.

Niet ondersteund

OS 10.9 ((Mavericks)
Boot Camp, VMWare, Parallels. Zie ook de volgende pagina.

OSX 10.9.x (Mavericks) wordt niet langer ondersteund. U dient dan uw operating systeem te upgraden om met SketchUp 2017 te kunnen werken.

Anti-Aliasing is bij Mac nog niet uitgevoerd.


Netwerk licenties

Van 2016 naar 2017

Zodra u de 2017 uitvoering hebt geactiveerd, gaat de oude 2016 op HOLD voor 60 dagen.

Daarmee kunt u de oude 2016 nog 60 dagen lang blijven gebruiken. Na die 60 dagen gaat de licentie over op deactivated en er kan dus niet meer mee worden gewerkt. U dient dan 2017 te gebruiken.

 

Algemeen

Standalone Licentie te vaak geactiveerd, het programma pakt de licentie code niet meer.

Dit is een groot probleem, mocht het u overkomen. Zorg er dus altijd voor dat u de suppervisie over de uit te voeren handelingen met het programma houdt en deze niet uitbesteed aan derden, zonder zorgvuldige instructies en nacontrole. Het is niet mogelijk deze activaties ongedaan te maken. U dient dus zelf toe te zien op het juist (lees licentie voorwaarden) gebruik van dit programma.


Wilt u van computer wisselen?

Deactiveer dan eerst het SketchUp Pro programma. Zo bent u weer terug bij af, net zoals u dat was toen u het programma had aangeschaft. Op de nieuwe computer kunt u SketchUp downloaden (zelfde versie let op) en uw bestaande licentie code invullen.

Na installatie van 2017 wijzigt er wel wat

Zodra u 2017 hebt geactiveerd krijgt uw oude SketchUp 2016 de status mee van "de-activatie". U kunt 2016 dus niet meer opnieuw activeren! Als u 2016 ergens hebt geïnstalleerd en u wijzigt niets aan de computer of het operating systeem (systeem updates), dan kunt u deze naar behoefte gewoon blijven gebruiken.

U gaat van 2015 naar SketchUp 2017

Deze groep gebruikers hebben in de tussentijd 2016 nog niet geïnstalleerd en geactiveerd. Na installatie van 2017 is dat dan ook niet meer mogelijk. U dient dan echt met 2017 door te gaan.

Neem vóóraf contact op

met Alfazet om door te spreken wat vooraf het handigst is om te doen.

Een uitgebreid overzicht van kaarten en OpenGL versies kunt u vinden bij:
http://developer.apple.com/graphicsimaging/opengl/capabilities/

Wij hebben zelf ruime jarenlange Apple ervaring, maak er gebruik van en bel of E-mail ons.


Wilt u nadere informatie over de manier waarop u dat het best kunt verwezenlijken, bel ons dan of stuur een E-mail naar Alfazet.

 

Niet ondersteund:

Mac OSX

Mac OSX 10.7, 10.8, 10.9 worden niet ondersteund bij door SketchUp 2017.

 

Linux computers

SketchUp Pro is er nog niet voor Linux computers. Sommigen hebben succes met het programma Wine om toch SketchUp Pro of Free onder Windows te draaien.

VM Ware

Virtualized environments

Deze omgeving zoals VMWare of Citrix worden op niet ondersteund.

Boot Camp / Parallels

Ook Boot Camp of Parallels worden eveneens niet ondersteund.

Meerdere processoren / cores

SketchUp ondersteund één processor. Hyperthreading of multithreading nog niet.

Windows

Windows 2000 en oudere service packs van Windows XP worden niet ondersteund. Voor Windows XP gebruikers adviseren we over te gaan op een nieuwere uitvoering, aangezien de support van Microsoft al engie tijd is gestopt. Overigens werkt XP niet meer samen met SketchUp.


Draagbare computers en SketchUp

Bij deze computers is het meestal niet mogelijk om een betere (duurdere) grafische kaart te (laten) monteren. U zit dan 'vast' aan de grafische kaart (of geïntegreerde grafische functie) die de fabrikant bij dat type computer heeft ingebouwd.

In de praktijk heeft u niet veel aan een goedkope draagbare computer, in bijna alle gevallen is de snelheid van de processor te krap, het RAM geheugen te beperkt en het scherm te klein.

De duurdere draagbare computers zijn sneller, hebben een groter scherm en zijn met 8 GB RAM geheugen uitgerust. Bij twijfel niet inhalen, bel ons voor gratis technische advies.

Download pagina SketchUp Pro

 

In het linkermenu ziet u alle overige mogelijkheden.

Wilt u telefonisch geïnformeerd worden over de verdere mogelijkheden en licentievoorwaarden, bel ons gedurende werkdagen.