inspiratie

3D printers

 

mei 2016

3D printen met SketchUp Pro tekeningen

Er zijn een handvol met modeleer technieken om aan te denken alvorens u de 3D printer laat opwarmen. Lees en bekijk hier hoe u dat het best kunt aanpakken met SketchUp.

U heeft een leuk 3D model van 3D Warehouse opgehaald en wit deze naar uw (nieuwe) 3D printer sturen, klik klik klaar. Jammer dat dit model daar niet helemaal voor geschikt is. Voor het 'normaal' tekenen in SketchUp met oppervlaktes als muren en afscheidingen gaat het bij 3D printen niet goed. Een oppervlak is maar heel dun en het te printen 3D model wil minimaal een bepaalde dikte hebben om de kunnen blijven staan.

 

Originele tekeningen uit SketchUp die moet worden bewerkt.

 

Wat te doen vanaf een origineel om er een goed 3D printable model van te maken?

1. Enkele oppervlakken in een 3D model zijn niet te gebruiken voor het printen in 3D. De printer zal het wel proberen, maar één pixel dunne muur blijft gewoonweg niet staan. Hou er dan ook rekening mee dat alleen volumes kunnen worden geprint, zodat na het printen het model ook echt blijft staan.

2. Ronde objecten met veel polygonen kunnen vaak verkleind worden zonder afbreuk te doen aan het model, waardoor het sneller kan printen.

Om van een willekeurig (ingewikkeld) 3D SketchUp model dat mogelijk te maken is echt wel even een werkje.

We zien in een razend snelle film welke werkzaamheden aan een behoorlijk ingewikkeld model moeten worden uitgevoerd om daadwerkelijk een 3D printer te kunnen aansturen.

 

SketchUp Blog over het werken met een 3D printer:

"Prepping for Printing: From 3D Warehouse to 3D Printer By Aaron Dietzen"

Klik in het "D print Ready model" rechts boven in om het kant en klare model rond te draaien en zelfs van onderen te kunnen bekijken.

link pagina

 

De film waarbij in razend tempo een aantal handigheidjes van SketchUp de revue passeert.

Wilt u ook meer weten over de manier waarop u dat zelf ook kunt doen?

Lees er dan over in de Basishandleiding SketchUp Pro 2016 of in de uitgebreide Tips en Trucs SketchUp 2016.

 

SketchUp Pro 2016 basishandleiding en de Tips en Trucs SketchUp 2016.

Klik in de covers voor een nadere beschrijving.

 

Een woord vooraf: nadat u de film hebt bekeken heeft u wellicht weinig interesse meer om een 3D model zelf aan te pakken. Er komt kennelijk toch nog wel een hele boel bij kijken. Ter geruststelling, dit is wellicht één van de moeilijkste opdrachten om uit te voeren. U heeft wellicht veel eenvoudiger modellen om te printen en aan de hand van deze film is toch wel even in enkele minuten te zien hoe een en ander in zijn werk gaat.

 

Speed Modeling: U.S. Capitol Building

17 maart 2016 door Aaron Dietzen

https://youtu.be/GsaatBUg4eQ


Bewerkt 3D SketchUp model, klaar om te printen

Het in 3D geprinte model.

 

Het mag dan een vervelende klus lijken om alle oppervlakken om te zetten tot volumes die zo kunnen worden geprint. Het uit te voeren proces kan echter in kleine eenvoudige stappen worden uitgevoerd. En sommige handelingen kunnen aanzienlijk worden versneld met behulp van groepen of componenten.

Dan zijn er natuurlijk ook nog de hulpjes, de SketchUp Pro Extensies, die het geschikt maken van een willekeurig 3D model een stuk kunnen veraangenamen:

 

* CleanUp

https://extensions.sketchup.com/en/content/cleanup¬

 

* Solid Inspector

https://extensions.sketchup.com/en/content/solid-inspector¬

 

* STL export

En de gratis SketchUp extensie voor import en export van STL Files voor 3D printing:

https://extensions.sketchup.com/nl/content/sketchup-stl

 

De eerste twee extensies zijn van ThomThom, de STL van het SketchUp team

Thomas Thomassen was al jaren (Trondheim Noorwegen) heel intensief met SketchUp bezig door het uitbrengen van allerlei handige extensies. Zo intensief dat Trimble hem een aanbod heeft gedaan om bij Trimble te komen werken. Aldus geschiede. Thomas is te herkennen aan zijn vrijwel onafscheidelijke hoed. Hij heeft een uitgebreide opleiding achter de rug met ondermeer de Tinius Olsens skole en BA Hons Modelmaking for Design and Media, Bournemouth Engeland. Als webdesigner gewerkt en bij Hamiltion Architects met ontwikkeling van allerlei efficiente oplossingen gekoppeld aan SketchUp Pro.

 

Thomas:

"The brain is a wonderful organ. It starts working the moment you get up in the morning, and does not stop until you get into the office."

 

 

STL export uitvoeren

Om een 3D model te kunnen printen dient u meestal een STL file naar de printer te sturen. SketchUp biedt een gratis extensie die het mogelijk maakt om .stl files te maken.

 

 

Vanaf SketchUp Pro 2013 en hoger is de procedure:

Open SketchUp

Ga naar Extension Warehouse

Maak u bekend met uw Google account

Zoek voor "SketchUp STL"

Klik "Install"

 


3D printers

Design8 in Tiel verkoopt ondermeer de Ultimaker 3D printers. Bijgaand een verzameling van geprinte 3D modellen die met SketchUp zijn getekend en doorgestuurd naar de Ultimaker 3D printer.

3D model van een windmolen. Het hoofdkantoor van Lidll in Huizen heeft zo'n windmolen op het dak.

Ultimaker 2 3D printer

 

Ultimaker 2+ en Ultimaker 2 Extended

http://www.design8.eu/nl/3d-printers

http://www.design8.eu/nl/3d-printers/ultimaker?start=1

 

Ultimaker 3D printers bij Design8 in Tielomhoog