inspiratie

Controverse tussen Apple en NVIDIA

GPU render professionals de dupe . . .

In de VS is het helaas gebruikelijk dat grote concerns 'elkaar niet liggen' en daarom onderling een continue machtstrijd uitvoeren met rechtzaken. Waarbij de klant vaak het nakijken heeft.

NVIDIA grafische kaarten worden door Apple vervangen door AMD of geïntegreerde Intel uitvoeringen.

De basis ingrediënten voor deze nieuwe verandering van het product platform van Apple zijn:

* OpenCL support van Apple zeker niet optimaal

Apple als hoofdsponsor van OpenCL doet volgens insiders veel te weinig aan de ontwikkeling van OpenCL

Vreemd genoeg willen ze wèl OpenCL ondersteunen in hun hardware producten.

Daar komt bij (aldus meer dan 20 bronnen op internet) dat het hoogstwaarschijnlijk zeker is dat AMD voor een deal met Apple door de knieën is gegaan met een forse prijsaanbieding. Iets waar NVIDIA altijd wat sterker is geweest en terecht.

AMD (de vroegere ATI) brengt grafische kaarten en processoren uit die over het algemeen goedkoper in de markt zijn geprijsd dan de NVIDIA's of de Intel's.

Achter de schermen zullen er nog tientallen onderwerpen spelen waarom Apple nu ineens en vrijwel geluidloos zijn iMac's van NVIDIA grafische kaarten naar AMD overzet. En zijn topmodel MacBook Pro van NIVIDIA ineens naar AMD grafische kaart.

Er spelen in de computerwereld veel zaken, die door elkaar heen lopen. Een overzicht is meestal niet te verkrijgen en alleen voorbehouden aan specialistische afdelingen bij grote concerns.

Samsung zou de verliesdraaiende AMD willen overnemen. AMD heeft een aantal malen achter elkaar verlies gedraaid en zou met de Apple deal tot de uiterste laagste prijs zijn gegaan.

NVIDIA is langzaam aan het overschakelen van TSMC producten naar Samsung om zijn chips te laten maken. Ze maken al jaren geen eigen chips, maar doen alleen de ontwikkeling en de support / onderwijs.

NVIDIA is druk bezig met automotive: hardware en software ontwikkelen om de auto van de toekomst automatisch te laten rijden.

Apple zou volgens vele geruchten ook sterk geïnteresseerd zijn in automatische besturing van auto's en er zouden al auto's op de weg rijden van Apple die testen uitvoeren.

Windows komt met Windows 10 met DirectX 12, hetgeen als een tegenhanger kan worden gezien van OpenCL 'waar Apple af en toe wat aan doet'. De nieuwe DirectX bestaat dit keer niet uitsluitend uit software zoals OpenCL, ook de hardware in de grafische kaart dient daarop hardwarematig op aangepast te zijn. Alleen nieuwe kaarten van diverse fabrikanten voldoen aan die eis. Dat wordt nog een heel gedoe om DirectX 12, waar zeker goede innovaties in ondergebracht zijn ook werkelijk wereldwijd uit te rollen.

 

Zie Apple URL- links onderaan deze pagina, samen met die van Windows platform.

Daarmee wordt een groot deel van de professionele wereld direct op het verkeerde been gezet. Universiteiten, Hogescholen en grote instellingen, banken enderg. gebruiken dagelijks de NVIDIA CUDA mogelijkheid.

Klanten die een nieuwe MacBook Pro hadden besteld, konden alleen nog maar de AMD grafische kaart slikken, of anders geen Apple kopen.

Maar de sterk in opkomst komende Render programma's, die met CUDA werken, die worden door Apple nu ook op het verkeerde been gezet en zullen moeten uitwijken naar het Windows platform. De CUDA functionaliteit is ineens verdwenen. Men heeft zich dat (al tijden) niet goed of voldoende gerealiseerd bij Apple. De professionele wereld werd al opgeschrikt door de niet-uitwisselbaarheid van de nieuwe MacPro met AMD kaarten en nu lijkt de trend van Apple om NVIDIA functionaliteit helemaal onmogelijk te maken.

Het is duidelijk dat GPUGPU van AMD voor een deel van de professionele gebruikers een waardevolle snelheidsverbetering met zich mee brengt, waarbij geluids- en beeld-bewerkingssoftware van Apple en Adobe de boventoon voeren.

Zie de lijst met ondersteunde software producten of op deze volgende pagina.

Maar GPUGPU is niet alleen voorbehouden aan AMD, ook NVIDIA levert support voor OpenCL en is de snelheid langzaam aan het opvoeren. En zal zeker een volgende versie gaan uitbrengen, ze zijn daar bijzonder traag mee. Daarnaast is de CUDA support, die voorbehouden is aan het merk zelf, een enorme aanwinst voor professionele gebruikers, die naast wellicht een conventionele CPU render software ook een GPU render software willen toepassen.

De in mei 2015 ingezette koers van Apple drijft de gebruikers van Apple producten richting Windows computers, waarbij het grote voordeel is dat in de desktop systemen er zelf kan worden gekozen voor een moederbord, processor en één of meerdere NVIDIA grafische kaarten. Voor zowel de afhandeling naar het scherm, maar ook als CUDA parallel werkpaard.

Uw renderingen kunnen op Windows platform met NVIDIA CUDA in plaats van uren teruggebracht worden naar minuten.

De nieuwe MacPro met AMD grafische kaarten en rechts de professionele werkstation MacPro uit het verleden met net zoveel en van welk merk dan ook kaarten.


omhoog

Persbericht Apple, 19 mei 2015

Apple introduceert 15-inch MacBook Pro met Force Touch-trackpad en nieuwe Euro 2.329 kostende iMac met Retina 5K-display.

http://www.apple.com/nl/pr/library/2015/05/19Apple-Introduces-15-inch-
MacBook-Pro-with-Force-Touch-Trackpad-New-1-999-iMac-with-Retina-5K-Display.html


Why does Apple's new iMac (late 2014) use AMD's GPU instead of NVIDIA's?

http://www.quora.com/Why-does-Apples-new-iMac-late-2014-
use-AMDs-GPU-instead-of-NVIDIAs

De vermelde mogelijkheid om een expansion box te gebruiken en dat 'gewoon' met een NVIDIA CUDA kaart te werken worden door de systeem software van Apple niet geaccepteerd.

Het was toen nog, dat het publiek dacht, dat Apple een evenwicht tussen AMD en NVIDIA zou willen brengen, waarbij de high end Apple computers met NVIDIA kaarten werden uitgerust. Zoals bv. de iMac's en de MacBook Pro.

Ook zijn de Mac Mini's met NVIDIA uitgerust geweest, maar dat was maar kort. Bij de introductie van de nieuwe MacPro (het ronde model) werd de trend eigenlijk al in gang gezet: Apple bracht daar twee AMD grafische kaarten in onder. En volgens een groot aantal verkopers in computer winkels is het dan mogelijk om met een uitbreidingsbox ook NVIDIA kaarten te gebruiken. De drivers daarvoor ontbreken echter en de systeemsoftware in de Apple computer maakt het onmogelijk. Een gemiste kans van Apple om via deze omslachtige en kostbare weg toch nog een opening richting professionele gebruikers te maken. Zelfs het ondersteunende verkoopapparaat in de Apple verkopende winkels is daar niet of onvoldoende van op de hoogte.


omhoog

New Retina Macbook Pro AMD Radeon R9 M370X vs. NVIDIA GeForce GT 750M

https://forums.creativecow.net/thread/277/33072

I can say the nvidia one never made strange things

when it comes to rendering on my macbook... and, it makes me sad seeing apple dropping nvidia step by step (yosemite 2 nvidia limit... mac pro having amds...) especially because i think despite the effort of bm, nvidia is still the stablest option when it comes to rendering...


Faster 15-inch MacBook Pros with Force Touch

http://www.extremetech.com/computing/205976-apple-unveils-1999-retina-imac-
faster-macbook-pros-with-amd-graphics

 

De grotere 15 inch MacBook Pros zijn in mei 2015 gewijzigd. De toch al niet supersnelle NVIDIA GT 750 M grafische kaart (terwijl er zulke snelle en fraaie typen zijn...) werd geruisloos vervangen door een AMD Radeon R9 M370X met 2GB geheugen. Een onbegrijpelijke stap van Apple, tenzij er op de achtergrond een machtstrijd gaande is met vertakkingen die nog niet openbaar bekend is geworden.

De enige plausibele reden is op dit moment dat Apple wederom een goedkopere grafische kaart in zijn topmodel heeft gestopt en tegelijk OpenCL ten koste van CUDA promoot.

Een hardware fabrikant zou zich onafhankelijk moeten opstellen ten opzichte van deze spelletjes. Het gaat om de gebruiker, die zoveel mogelijk uit zijn of haar computer / tablet of smartphone wil halen.


omhoog

Apple switching dedicated GPUs to AMD and why this effects all of us (especially Nvidia). (self.pcgaming)

http://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/2jh352/apple_switching_dedicated_
gpus_to_amd_and_why/

Apple has shown signs that they are moving away from Nvidia and possibly using AMD for all of their dedicated GPU needs in the future. Today Apple announced the iMac 5k. It uses the AMD M290X. This is the first time Apple has used AMD in something that isn't the Mac Pro.

Apple is loaded in money. They are enormous. A large amount of revenue for Nvidia is their contract with Apple in putting Nvidia hardware in Apple's computers that use dedicated GPUs rather than that wonderful overpriced Intel HD graphics (now I think its intel Iris). By switching to AMD, AMD is directly gaining the money that Nvidia is losing. This is a pretty big flip in the industry; Something only a fool would turn a blind eye to.

Is this bad? Probably not! But it does mean that AMD is gaining huge flexibility in the market. Intel is moving in fast in tablets, AMD has consoles (again, it's the truth of the market and it does effect us), AMD is most likely gaining apple's hugs, and Nvidia is losing it.

I'm not gonna sit here and speculate how AMD is going to trump Nvidia blah blah blah because thats a load of horse shit right now to be making those kinds of claims. But this is very interesting and could spell a new future we wouldn't have imagined before.


omhoog

AMD graphics will be powering upcoming iMac models

http://www.kitguru.net/apple/matthew-wilson/amd-will-be-
powering-upcoming-imac-models/

October 15th, 2014 at 12:35 pm - Author Matthew Wilson

It looks like AMD and Apple are set to partner up for the upcoming 2014 iMac models, including the new 27 Inch version with 5K display. Over the last few years, Apple has primarily used Nvidia GPUs inside of its all in one machines and notebooks but the company reignited its business with AMD just last year with the launch of the Mac Pro, featuring AMD’s workstation grade cards.

The new iMacs and MacBooks are expected to be revealed tomorrow evening (the 16th of October), alongside new iPads. The highest end iMac will come with a 5120ó2880 display. Lower end all in one models will utilise Intel‚Äôs Iris Pro integrated graphics, the same goes for the lower end MacBooks.

The-New-iMac-2012-Main-600x450

It is currently unknown exactly why Apple is choosing to move away from Nvidia, we also don't know if Nvidia will continue to make an appearance in the upcoming Macbook Pros, it is possible that AMD GPUs may also be featured in those.

Apple has been making a habit of slapping high resolution displays on most of its products recently and as a result, the upcoming high end Macbook Pros and iMacs will require a discrete GPU in order to make the most of it. The company will continue to stick with Intel for all CPU needs.

KitGuru Says: AMD supposedly supplying graphics chips for multiple Apple products will be a big win in business terms for the company. It will be interesting to learn exactly why Apple is moving away from Nvidia's solutions and if that will have much impact on the company's financials.


omhoog

Apple, Mac Pro, Amd vs Nvidia with cuda? Why, and what to buy for Premiere Pro?

https://forums.adobe.com/thread/1536299

Mac Pro has dual Amd video cards installed, and does not offer Nvidia cards with Cuda in this line up, as far as I can tell. The iMacs offer nvidia cards which seem a better choice for Premiere Pro which uses the cuda rendering capabilities. Which would be best for Premiere Pro? The quad Mac Pro, or the top of the line iMac with double the ram, say 32 Gig's vs 16 in the Mac Pro? Why did Apple put AMD cards in the Mac Pro line?

I truly believe Apple use AMD because it's cheaper for them.

What I can tell you it's that the mixture between Mac Pro (2013) and the last Adobe Suite does not worth the money.

Apple believes that OpenCL, not CUDA, is the future of GPGPU computing. CUDA is closed and proprietary to nVidia only. OpenCL is, as the name says: open.

As of the creation and planning of the Mac Pro, nVidia's GPUs were (and most of them still are) very poor performers when it comes to OpenCL. I expect that, over time, nVidia will catch up to AMD regarding OpenCL. But they're not quite there yet, across the board.

Why are the GPUs in the iMac (and Macbook Pro) nVidia? They make better and more efficient mobile GPUs at this point in time. The GPU in the iMac is similar to the GPU in the Macbook Pro in that they're both mobile, not desktop GPUs. AMD has a fairly poor representation in that market (so far), so Apple stuck with nVidia

It's likely that Apple doesn't see the iMac and Macbook Pro lineup as devices to be used for massive GPGPU processing. The Mac Pro, on the other hand is where they see that being used heavily. Perhaps when and if AMD decides to produce an efficient and powerful mobile GPU, Apple will cut (back) over to them. But one can only guess, there.

That's fair and is your opinion. I don't agree. :-)

You should be only one without hangs, crashes etc. with Premiere CC 2014, congratulations

Thank you Jason for your insight. I am actually a PC guy who has always built my own editing systems. My work has just purchased a new Mac Pro quad core and I am now being forced to the dark side, the Mac OS system, long story, don't ask. First time using the track pad and a Mac has been a challenge, yet I see the light ahead, but not an easy conversion. We use the Adobe Creative Cloud and I get to jump back and forth between PC at home and Mac at work. The sync settings to the cloud don't sync correctly from a PC to a Mac by the way, and there are a few bugs in using the CC storage still. Love getting the new features quickly though.

Thanks for your input Jason


omhoog

2015 15 inch Retina MacBook Pro's dumped GPU

http://www.anandtech.com/show/9276/2015-15inch-retina-macbook-
pros-dgpu-r9-m370x-is-cape-verde

by Ryan Smith on May 23, 2015 12:16 AM EST

Earlier this week Apple announced their 2015 15” Retina MacBook Pro. Though Apple didn’t make any CPU changes, they did make some GPU changes on the high-end model, swapping out NVIDIA's GeForce GT 750M for AMD's Radeon R9 M370X. Since the M370X was not a published part number in AMD’s recently-announced 2015 Radeon M300 series refresh lineup, there have been some questions over just what M370X really is.

At the time of the rMBP’s launch, we suspected that it was an AMD Cape Verde GPU, based on the fact that this GPU is also in the M375, which is the next part above M370X. With the new laptop shipping immediately, M370X models have already begun arriving in buyers’ hands, finally giving us a chance to confirm the GPU inside.


OpenCL vs. CUDA

which have better application support?

GPGPU/GPU acceleration real world face off

http://create.pro/blog/open-cl-vs-cuda-amd-vs-nvidia-better-
application-support-
gpgpugpu-acceleration-real-world-face/


omhoog

Wat is de AMD Radeon R9 M370X eigenlijk?

Het werd nog niet als onderdeel van het product assortiment van AMD genoemd (2015 Radeon M300 series refresh lineup) en het is voorlopig nog even raden naar het werkelijke type nummer.

De gedachten gaan uit naar een AMD Cape Verde GPU, die ook in de M375 is uitgevoerd, het model net boven die van de M370X. Cape Verde zelf is een van AMD's eerste generatie GCN 1.0 grafische kaarten, die in 2012 werden geïntroduceerd. De keuze van juist dit type in hun laptop top model is een raadsel.

De technische gegevens van dit moment (eind mei 2015, in Windows computer opgeroepen gegevens) zijn dat het gaat om een

Cape Verde, AMD Radeon R9 M370X volgens 28 nm techniek. In maart 2014 geïntroduceerd. Met een bus interface PCI-E 3.0 x 16 @x8 3.0

640 Shaders
directX support 11.1 / SM5.0
GDDR5 memory, 2048 MB
GPU clock 800 MHz
OpenCL supported
DirecctCompute 5.0
No CUDA

In de schermafdruk van een nieuw MacBook Pro is wat meer af te leiden

AFB M370X Met dank aan Reddit gebruiker ootan voor de schermafdruk.

De GPU blijkt inderdaad een 6821 model te zijn. Dus geen topmodel in de top van de laptops.

 


omhoog

OpenCL

http://www.anandtech.com/show/9276/2015-15inch-retina-
macbook-pros-dgpu-r9-m370x-is-cape-verde

# OpenCL performance....

Macs are not gaming machines, and Nvidia's lower end chips underperform compute wise.

# Monday, May 25, 2015

Maxwell is very competitive in OpenCL performance. And any advantage Cape Verde might have in a particular workload certainly wouldn't be enough to offset the difference in performance per W.

# Tuesday, May 26, 2015

nVidia only supports OpenCL 1.2 (and this is very recent). AMD supported 1.2 many many years ago, and has full 2.0 compliance currently, as does Intel. Apple wants OpenCL 2.0 support as OS X uses it internally. nVidia has purposely held back its OpenCL development as they rather push their own proprietary CUDA.

# Tuesday, May 26, 2015

That would be a nice theory, except that AMD only supports OpenCL 2.0 on GCN 1.1 and newer GPU's. GCN 1.0 is limited to OpenCL 1.2.

# Tuesday, May 26, 2015

Wouldn't a variant of the tech allow OpenCL 2.0?


omhoog

DirectX12 could bring AMD and NVIDIA together

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/brendan-morgan/directx12-could-
bring-amd-and-nvidia-together/

 


omhoog

Nieuwe MacBook zonder NVIDIA

http://www.onemorething.nl/community/topic/nieuwe-macbook-zonder-nvidia/


omhoog

Apple laat NVIDIA vallen als GPU partner

http://www.techzine.nl/nieuws/24835/apple-laat-nvidia-vallen-als-gpu-partner.html

 


The reason Apple moves to AMD GPUs from NVIDIA's

http://www.tomshardware.co.uk/forum/330375-33-reason-apple-moves-gpus-nvidia


omhoog

AMD Radeon R9 M370X GPU Found Inside Apple MacBook Pro 2015 15-inch Model

http://www.nextpowerup.com/news/21232/amd-radeon-r9-m370x-gpu-found-inside-
apple-macbook-pro-2015-15-inch-model/

 


Nvidia: Apple To Use GPUs In Place Of AMD, Says SemiAccurate

http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2011/11/21/nvidia-apple-to-use-gpus-in-place
-of-amd-says-semiaccurate/

 


omhoog

OpenCL and NVIDIA

http://www.atmind.nl/?p=37


MacBook Pro: How to determine which graphics processor is in use

https://support.apple.com/en-us/HT202053

When using a Mac that supports automatic graphics switching, the system will switch to the best graphics processor integrated or discrete for the applications running on your computer. Some graphics intensive applications will always use the higher-performance discrete graphics processor.

Determining if the discrete or integrated graphics processor is in use

OS X Mavericks

Open Activity Monitor and go to the Energy Tab. You will see what Application is using the higher performance discrete GPU.

As you can see in this example, Aperture is using the higher-performance discrete graphics processor:

 

OS X Mountain Lion and Earlier

MacBook Pro (Retina, Mid 2012) and MacBook Pro (Retina, Early 2013)

1. Open System Profiler by choosing About this Mac from the Apple menu. Then, click More Info.

2. Select "Graphics/Displays" in the Hardware section. Two entries should appear under Video Card: "Intel HD Graphics 4000" and "Nvidia GeForce GT 650M.

3. Click Intel HD Graphics 4000.

4. Read the detail view under Displays.

1. If the detail says Color LCD and Display Connector, you are in Intel HD Graphics 4000 mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected," you are in Nvidia GeForce GT 650M mode.

5. Click Nvidia GeForce GT 650M.

6. Read the detail view under Displays.

1. If the detail says Color LCD and Display Connector, you are using in Nvidia GeForce GT 650M Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected," you are in Intel HD Graphics 4000 mode.

To update the information in the window, refresh the System Profiler screen by pressing Command-R.

 

MacBook Pro (15-inch, Mid 2012)

1. Open System Profiler by choosing About this Mac from the Apple menu, then click More Info.

2. Select the "Graphics/Displays" item in the Hardware section. Two entries should appear under Video Card: Intel HD Graphics 4000 and Nvidia GeForce GT 650M.

3. Click Intel HD Graphics 4000.

4. Read the detail view under Displays.

1. If the detail says Color LCD and Display Connector, you are in Intel HD Graphics 4000 mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected," you are in Nvidia GeForce GT 650M.

5. Click Nvidia GeForce GT 650M.

6. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says Color LCD and Display Connector, you are in Nvidia GeForce GT 650M Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected," you are in Intel HD Graphics 4000 mode.

 

To update the information in the window, refresh the System Profiler screen by pressing Command-R.

 

MacBook Pro (15-inch, Late 2011) and MacBook Pro (17-inch, Late 2011)

1. Open System Profiler by choosing About this Mac from the Apple menu, then click More Info.

2. Select the Graphics/Displays item in the Hardware section. Two entries should appear under Video Card: "Intel HD Graphics 3000" and "AMD Radeon HD 6750M" or "AMD Radeon 6770M".

3. Click "Intel HD Graphics 3000".

4. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in Intel HD Graphics 3000 mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected ", you are in AMD Radeon HD 6750M or AMD Radeon 6770M Graphics mode.

5. Click "AMD Radeon HD 6750M" or "AMD Radeon 6770M".

6. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in AMD Radeon HD 6750M or AMD Radeon 6770M Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected", you are in Intel HD Graphics 3000 mode.

To update the information in the window, refresh the System Profiler screen by pressing Command-R.

 

MacBook Pro (15-inch, Early 2011) and MacBook Pro (17-inch, Early 2011)

1. Open System Profiler by choosing About this Mac from the Apple menu, then click More Info.

2. Select the Graphics/Displays item in the Hardware section. Two entries should appear under Video Card: "Intel HD Graphics 3000" and "AMD Radeon HD 6750M" or "AMD Radeon 6490M".

3. Click "Intel HD Graphics 3000".

4. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in Intel HD Graphics 3000 mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected ", you are in AMD Radeon HD 6750M or AMD Radeon 6490M Graphics mode.

5. Click "AMD Radeon HD 6750M" or "AMD Radeon 6490M".

6. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in AMD Radeon HD 6750M or AMD Radeon 6490M Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected", you are in Intel HD Graphics 3000 mode.

To update the information in the window, refresh the System Profiler screen by pressing Command-R.

 

MacBook Pro (15-inch, Mid 2010) and MacBook Pro (17-inch, Mid 2010)

1. Open System Profiler by choosing About this Mac from the Apple menu, then clicking More Info.

2. Select the Graphics/Displays item in the Hardware section. Two entries should appear under Video Card: "Intel HD Graphics" and "NVIDIA GeForce GT 330M".

3. Click "Intel HD Graphics".

4. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in Intel HD Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected ", you are in NVIDIA GeForce GT 330M Graphics mode.

5. Click "NVIDIA GeForce GT 330M".

6. Read the detail view under "Displays".

1. If the detail says "Color LCD" and "Display Connector", you are in NVIDIA GeForce GT 330M Graphics mode.

2. If the detail says only "Display Connector: Status: No Display Connected", you are in Intel HD Graphics mode

To update the information in the window, refresh the System Profiler screen by pressing Command-R.

 

Here are a few examples of Apple apps that use the higher-performance discrete graphics processor:

* iPhoto

* iMovie

* Aperture

Learn more about setting the graphics performance on MacBook Pro 2010 and MacBook Pro Early 2011 computers.

If your computer is an earlier model, you can learn instead about setting the graphics performance on MacBook Pro 15-inch, Late 2008, MacBook Pro 17-inch, Early 2009, MacBook Pro 15-inch, Mid 2009, and MacBook Pro 15-inch, 2.53 GHz, Mid 2009 computers.

Last Modified: Mar 5, 2015


Vervolg in Forum

met een verhitte dicussie over het wèl of niet AMD'en in Apple computers.

 

Wat is CUDA?


Links

 
20 febr, 2015
http://nl.hardware.info/nieuws/43026/apple-biedt-gratis-reparatie-
aan-voor-macbook-pro-met-gpu-problemen
Apple biedt gratis reparatie MacBook Pro aan met grafische kaart problemen.
 
 
febr. 2015
Er blijven nog steeds geruchten dat Apple in het geheim aan een elektrische auto zou werken.
http://nl.hardware.info/nieuws/42974/bouwt-apple-een-elektrische-auto
 
 
Van het Windows front
 
Gedoe tussen AMD en NVIDIA
http://nl.hardware.info/nieuws/42841/amd-doet-dubbele-aanval-op-geheugenissue-gtx-970
http://nl.hardware.info/nieuws/42725/amd-nvidia-geforce-gtx-960-is-onaantrekkelijk
 
 
DirectX12 ondersteuning bij Windows 10 vraagt om een nieuwe videokaart, zodat deze overweg kan met deze nieuwe API versie.
 
Overzicht van NVIDIA partners met eigen interpretaties van de bekenede GTX 960 grafische kaart
http://nl.hardware.info/nieuws/42754/overzicht-nvidia-partners-lanceren-
eigen-varianten-van-geforce-gtx-960
ASUS, EVGA, Inno3D, MSI, Palit, PNY, Point of view, Zotac, Gainward, Gigabyte en KFA2.
 
 
Moderne en snelle grafische NVIDIA kaarten kunnen niet meer in Apple computers.
De eerste overklokresultaten GTX Titan X (Windows platform)
http://nl.hardware.info/nieuws/43335/eerste-overklokresultaten-van-gtx-titan-x
 
EVGA lanceerde op 19 maart 2015 zijn eerste varianten van GTX Titan X.
 
HRES foto's van de Titan X
http://nl.hardware.info/nieuws/43243/nvidia-titan-x-komt-eraan-hi-res-fotos-hier
 
Eerste resultaten van GTX Titan X online
http://nl.hardware.info/nieuws/43237/eerste-resultaten-gtx-titan-x-verschijnen-online
http://nl.hardware.info/nieuws/43168/nvidia-introduceert-titan-x-met
-12-gb-videogeheugen---update-3


omhoog