inspiratie

AMD en ALDI

 

AMD geïntegreerde grafische functie in de processor bij Medion computer

 

GPGPU met een twist . . .

 

GPGPU (general purpose computation on graphics processing units)

is het gebruik van een GPU om naast de normale schermafwikkeling van de computer ook nog extra bewerkingen (meestal parallel) uit te kunnen voeren. Waardoor software, mits daar op aangepast, daar optimaal gebruik van kan maken. Daarmee werkt de grafische kaart als een soort co-processor waarbij honderden cores in plaats van 4, 8 of 12 cores (CPU) kunnen worden ingezet voor berekeningen. Een core uit de CPU is natuurlijk niet vergelijkbaar met die van de CPU. En een core bij NVIDIA is ook niet te vergelijken met die van AMD.

 

AMD FirePro GPU's for compute

http://www.amd.com/en-gb/products/graphics/server/gpu-compute

ALDI supermarkt keten komt regelmatig met Medion computer aanbiedingen, waarbij AMD processoren worden ingezet om de prijs aantrekkelijk te maken.

Eind mei 2015 werd de PC MD8321 te koop aangeboden met de AMD A10-7800 processor, Windows 8.1 en de geïntegreerde Radeon R7-graphics. Verder 4 GB Dual channel werkgeheugen en een 1 TB harde schijf voor een prijs van 399,00. Een aantrekkelijk aanbod, maar zou zo'n computer (het merk is overigens ook bij Medion op internet te koop en bij Media Markt) ook kunnen worden gebruikt voor 3D programma zoals SketchUp Pro of een render programma?

Fabrikanten van software blinken in mijn optiek niet uit in het vermelden van minimale systeem eisen om hun sofware te kunnen draaien. Vaak wordt het gebruik van geïntegreerde systemen afgeraden, waarbij wordt verteld, dat deze niet worden ondersteund.

Ook bij Artlantis 6 van Abvent is dat het geval en de klant moet uit de schaarse informatie maar op zien te maken, of het wel of niet kan. Ook bij navraag bij de verantwoordelijken krijgen we geen antwoord of een verwijzing terug naar het staatje.

Enerzijds zien we de marketing informatie van AMD en Medion / ALDI en andere verkoopadressen, anderzijds de beperkte info van de software fabrikanten. Daar komt bij dat met name Intel de laatste serie HD graphics best heeft uitgerust met ondersteuning van allerlei standaard systemen. Blijft het feit dat RAM geheugen wordt weggenomen vanuit de computer om de grafische functies uit te kunnen voeren, met een veel lagere snelheid dan met een 'normale' losse grafische kaart.

En AMD maakt het de gebruiker van de computer bepaald niet makkelijker. Met de A10 processor is veel aandacht geschonken aan het ontwikkelen van een betere en sneller grafisch geïntegreerd gedeelte. Blijft dat geïntegreerde grafische systemen het altijd afleggen wat specificaties betreft ten opzichte van 'losse' GPU's.

 

Artlantis render software

Artlantis doet het af met dit simpele regeltje:

"* Graphic chipsets are not supported."

Zie schermafbeelding

En verder nog als eis een Intel Core i7 met minimaal 4 cores, maar beter 6, 8 of 12. De minimiem eisen met een i3 zijn onjuist, aangezien het bij sommige computers in het geheel niet mogelijk blijkt om een 3D model, hoe simpel ook, te kunnen importeren.

 

SketchUp Pro

SketchUp Pro van Trimble http://help.sketchup.com/en/article/36208

is wat uitgebreider met hun specs, waarbij de recommended hardware uitkomt op een 3D Class Video Card met 1 GB geheugen of meer. Waarbij de video kaart driver OpenGL versie 2.0 of hoger moet kunnen ondersteunen.

In het verleden hebben we gezien dat er problemen waren met Intel gebaseerde kaarten en SketchUp (integrated HD graphics). Vandaar dat we deze dan ook niet aanbevelen, op dit moment. Aldus de makers van SketchUp Pro of te wel de fabrikant Trimble.

De manier om te controleren of de grafische kaart driver up-to-date is gaat nu naar: http://help.sketchup.com/en/article/36254

Daar wordt naast de standaard NVIDIA toch ook de AMD en Intel als laatste genoemd. Maar een nieuwe driver is zeker geen pleister voor alle wonden. De geïntegreerde kaarten van Intel die in 65% van alle Windows en Mac computers wordt uitgevoerd (vanwege de prijsdruk) is in veel opzichten inferieur ten opzichte van een 'normale' goede losse grafische kaart.

 

Intel

Intel veranderd de typenummers en de specificaties van z'n geïntegreerde grafische processor regelmatig. Ze zijn begonnen met de HD 2000/3000 serie gevolgd door de 4000 en 5000 en HD Graphics 6000, 6100 en 6200 series, maar het is niet ongebruikelijk om deze nummers te vervangen door typenamen zoals Iris.

http://www.intel.com/p/en_US/support/graphics

 

Wie is AMD?

Grafische kaarten werden door ATI ontworpen voor professionele en particuliere toepassingen in Canada. De fabricage werd echter uitbesteed. In die tijd waren ATI en NVIDIA elkaars concurrenten. De Radeon-serie was de bekendste. Het ATI Canadese bedrijf werd in 2006 door AMD (Processor fabrikant) overgenomen en ingelijfd.

 

CPU Benchmarks

A10-7800 APU

4 cores processor met 8 cores graphics

introductie 2e kwartaal 2014 onder codenaam Kaveri.

https://cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+A10-7800+APU&id=2262

presteerd voor de CPU t.o.v. i7 Intel-3770 met 3,4 GHz ca. 2 x zo langzaam.

Er zijn diverse uitvoeringen te koop AMD A10-7800K als vlaggeschip, verder AMD A10-7800 en 7700K met 'zes core GPU'.

In totaal zijn er vier CPU kernen van Steamroller type toegepast, waarbij extra aandacht is gegeven aan het GPU deel met 512 rekenunits volgens de Graphics Core Next architectuur. Welke door AMD ook in de losse GPU's wordt gebruikt. De 512 rekenunits zijn onderverdeeld in 8 stuks clusters. Voor het gemak doet de marketing dat dan af als een 8 core GPU samen met een 4 core CPU opgeteld samen een 12 core in de computer. Een vrij onzinnige voorstelling van zaken, die het inzicht voor het grote publiek er nog ondoorzichtiger op zal maken.

Naast de L2 cache is er ook een PCI-Express 3.0 x16 controller toegevoegd zodat een optionele videokaart toegevoegd kan worden, waarbij ze keurig volgens het AMD protocol met elkaar samenwerken. Of de software die op de computer gebruikt of gaat gebruiken ook prima daarmee overweg kan is niet altijd met zekerheid te zeggen.

Vroeger heette de samenwerking van meerdere AMD GPU's Crossfire bridge, tegenwoordig FirePro. AMD brengt ook een speicale grafische kaart uit voor het gebruik in werkstations, zie hieronder.

AMD FirePro Workstation Graphics

http://www.amd.com/en-gb/products/graphics/workstation

AMD's topmodel GPU van dit moment

http://www.amd.com/en-gb/products/graphics/server/s10000#

AMD FirePro S10000 graphics met 5,91 TFLOPS single precision berekeningen en 1,48 double precision berekeningen. OpenCL wordt ondersteund met 1.2, DirectX met versie 12 en OpenGL 4.4. Verder Shader Model 5.0, AMD CrossFire en AMD Eyefinity Techn. support.

Uitgerust met 6 GB of 12 GB GDDR5 geheugen en een bandbreedte van 480 GB/s.

Benodigd PCI Express x16 dual slot, 3.0 voor optimaal rendement. Een forse 750 W of grotere voeding (!)

U kunt het aantal FLOPS voor Intel geïntegreerde processoren zelf uitrekenen, zie http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_graphics_processing_units

Op dezelfde pagina een link naar vergelijkingen tussen NVIDIA en de AMD grafische functies.

 

Medion computer met A10-7800 processor

Terugkomend op de aanbieding, zou het mogelijk zijn om met deze computer SketchUp Pro en bv. Artlantis als render programma te laten werken?

SketchUp Pro

In principe is dat best mogelijk. Ondanks de uitleg van SketchUp Pro om het niet te doen. Er kan echter in de schermafwikkeling soms een rare vertekening optreden, maar een aantal gebruikers hebben daar toch geen klachten over. Verder is de schermopbouw snelheid nooit die van een losse grafische kaart. Alle AMD informatie ten spijt, want de grote hoeveelheid grafische cores, zullen niet door SketchUp Pro worden gebruikt (ondersteund). Proberen van dergelijke grafische systemen (Intel grafische kaart functie en van AMD) dus op eigen risico.

Render programma's kunnen met de CPU werken, of met OpenCL of met OpenGL, maar de meeste werken nog steeds met de CPU. Waarbij Artlantis met zijn versie 6.0 het meest hongerig blijkt te zijn wat specificaties die er aan de hardware worden gesteld. Daar wordt specifiek alleen maar Intel als processor genoemd (i7) met minimaal een 4 core, maar beter een 6 of hoger aantal cores. Met deze CPU cores wordt nl. een deel van de Preview opgebouwd, dus meer is beter. Maar ook het renderen gebeurt in dit render programma geheel met die cores. Waardoor meer cores in het voordeel zijn. Bedenk wel dat meer cores in aanschaf ook meestal een teruglopende kloksnelheid tot gevolg heeft, het wordt dus een rekensom tussen prijs, kloksnelheid en aantal ccores.

Zou de Medion computer met Artlantis software kunnen werken?

Wellicht wel, ondanks de definitieve afwijzing van Abvent in z'n Artlantis 6 specificaties. Echter de A10 AMD processor scoort wat snelheid betreft niet echt goed t.o.v. vergelijkbare Intel soorten, waarbij het energieverbruik ook duidelijk hoger uitvalt. Ook deze hardware keuze zal dus een risico voor de gebruiker inhouden, werkt het wel, werkt het niet, of werkt het soms wel of niet, of niet helemaal zoals verwacht.

Voor professioneel gebruik is dat natuurlijk geen goede situatie, hetgeen ook duidelijk uit de prijs naar voren komt. U koopt onder de 1.400 Euro nou eenmaal geen goed desktop werkstation (Windows). De prijs van een optimaal systeem komt al gauw tussen de 1.600,- en 2.300,- euro, inclusief een goede NVIDIA kaart.

Alfazet wil u graag opweg helpen om SketchUp Pro en render programma keuze zo goed mogelijk te laten overeenstemmen met de benodigde hardware.


omhoog